TIPS! Trykk på bildet og du får se det i større format

# Henrik Ibsen #

Fra Diverse bilder

Bildet er tatt ved Vrangfoss sluser som du finner i Telemarkskanalen.

Henrik Ibsen er den ene kanalbåten. Victoria er den andre. Det er disse to som er de flotte kanalbåtene, synes jeg! For å lese mer om Vrangfoss sluser og Telemarkskanalen, trykk på linkene ;)

Her kommer litt om Vrangfoss sluser:
Vrangfoss sluser er imponerende. Fem sluser med en samlet løftehøyde på 23 meter er hugget inn i landskapet ved siden av dammen der fossen gikk før kanaliseringen.

Vrangfoss er Bandak-kanalens største sluseanlegg. Før kanaliseringen gikk Vrangfoss innpå to km med et fall på 25 meter gjennom et trangt fjellskar med høye utoverhengende sider. Vrangfoss bød på nesten uløselige problemer under fløtingen og har fått sitt navn av dette. Det het seg at tømmeret kunne bli liggende i Vrangfoss i flere år, at det ofte ikke lyktes å få løs alt det gamle tømmeret før det kom nytt, og at opptil 14 mann var sysselsatt året rundt med å få tømmervasene løst. Gnisningene i tømmerhaugene kunne til og med føre til at det gikk varmgang i tømmeret så det tok fyr. Ved anlegget av kanalen 1887-92 ble det samtidig med de fem slusene bygd en 32 meter høy dam 21 meter tykk i bunnen, som demte opp vassdraget til Lunde med et par meter.

Jeg anbefaler virkelig å oppleve Telemarkskanalen.
Flottest er den fra Ulefoss og opp til Dalen ;)

6 kommentarer:

John sa...

Flott komponert bilde. Jeg har bare vært nede i Skien og ved slusene ved Skotfoss.

Miriam Elisabeth sa...

Takk! :)

LiBeReJo sa...

KONGE!
vørre knallert å fått ein tur m derre båtan!

Miriam Elisabeth sa...

Bare å ta en Ulefoss tur i sommer ;) Æ tar gjerne en båttur :P

Hansemannen din sa...

Flott bilde!

Miriam Elisabeth sa...

Takk Hans :)