TIPS! Trykk på bildet og du får se det i større format

Nord for grensa: Nyksund


Nyksund er et fiskevær i Øksnes kommune i Nordland. Stedet ligger nord på Langøya.
Bebyggelsen i Nyksund er spredt på to øyer, Nyksundøya og Ungsmaløya. Disse øyene er forbundet med en 65 meter lang molo. En molo forbinder også Nyksundøya med Langøya.
Nyksund var på begynnelsen av 1900-tallet det nest største fiskeværet i Vesterålen. Nærheten til fiskefeltene utenfor Vesterålen gjorde stedet til et attraktivt fiskevær. Men etter 2.verdenskrig ble nærheten til fiskefeltene mindre viktig, da ny teknologi i form av motorer og større båter ble tatt ibruk. Havna i Nyksund ble for lita, og tettstedet Myre tok over som viktigste havn i området.


 Fiskeværet ble avfolket, og etter at de siste fastboende hadde fått fraflyttingstilskudd fra staten, var Nyksund helt fraflyttet rundt 1970. Nyksund ble en spøkelsesby. I 1980- og 90-årene kom tyske studenter til Nyksund, og skapte ny aktivitet på stedet. Etter hvert ble stedet populært for tilreisende kunstnere og turister. I dag har Nyksund noen få fastboende og et helårlig tilbud til turister. Flere av de gamle byggene i fiskeværet er i ferd med å bli restaurert.
Nyksund er et populært sted for fotografer og billedkunstnere. Blant annet ble spillefilmene "Etter Rubicon" og "Insomnia" delvis spilt inn i Nyksund. Mellom Nyksund og Stø går turløypa "Dronningruta". Den er den mest kjente turløypa i Øksnes. Dronningruta er oppkalt etter dronning Sonja, som har gått denne ruta.
Flere små øyer og holmer nord for Nyksund og Stø er vernet som naturreservat. Dette området er et viktig produksjonsområde for sjøfugl og steinkobbe.
Nyksunds karakteristiske toetasjes kaianlegg.

Se andre Nord for grensa innlegg her :)

4 kommentarer:

PhotoArtist Anne Ueland sa...

Fantastisk flotte landskapsbilder og nærbilder .D

Ingunn, Simon og Lovise sa...

Hehe.. kult!:) Søskenbarne mett har bodd i Nyksund i mange år!
Nydelie bilda førræssn!:)

Dagrun sa...

Det var mange flotte bilder og en flott presentasjon ikke minst.

Ha en flott fjerde søndag i advent!

Nordis sa...

Mange flotte bilder. Det blir nok tur til Lofoten og område deromkring til sommeren.