TIPS! Trykk på bildet og du får se det i større format

# ABC i ord og bilder ~ G #

18. april 2009
ABC i ord og bilder, hos Petunia, er nå kommet til bokstaven G. Var lenge usikker på hva jeg skulle bidra med her. Omsider bestemte jeg meg for en av mine favorittøyer. Gaukværøya,- spennende, flott og historisk. De mange ganger jeg har kjedet meg i skoletimer, er det som oftest denne øya jeg har tegnet. Ofte dagdrømmer jeg om å tusle rundt på øya med foroapperatet lett for hånden. Naturen på Gaukværøya er både vill, vakker og idyllisk. Og utsikten, den må bare oppleves for finnes ikke ord som beskriver den godt nok.Slik har en fyr tegnet øya.

Litt om det jeg vet om øya:
Gaukværøy er ei øy i min hjemkommune, Bø i Nordland, som har et areal på ca 1,1km2. Hun ligger rett ute i sjøen og majesterer, synes jeg. Øyas høyeste punkt heter Skjerdingstadtinden på 273moh. Det er historie i hver eneste tuve på denne øya. I middelalderen var Gaukværøya et av de største fiskeværene i Vesterålen, men etter 2. verdenskrig ble øya fraflyttet. De siste øyboerne flyttet inn til fastlandet i 1951. I dag står det bare hustuftene igjen som taler om et samfunn som en gang eksisterte på denne øya.

Jeg fant dessverre ingen gode bilder av øya, de befinner seg på ei CD et eller annet sted, men vil du se mer enn bare tegningen så skal jeg gi deg noen linker:
Tur beskrivelse
Petter A Stordalens planer på øya
Noen flotte bilder av øya
Jack Roger Lihaug
- en supergod fotograf(nesten bare bilder fra hjemkommunen min)


Om du en gang er i Vesterålen så ta turen ut til Gaukværøya og til Litjøya(kommer på L;) )

Flere Gbidrag finner du her.
Ha en fin fin helg!

10 kommentarer:

Petunia sa...

Med så flott tegning og linker, så gjør det jo ikke noe at du ikke hadde bilde for hånden. Er det du som har tegent øya?
Det er fint å ha slike steder i sin nærhet som betyr noe spesielt for en og det gjør det kjekt for oss å lese om det også. Dere har en nydelig natur nordpå som jeg veldig har lyst til å besøke:)

RuneE sa...

Det var en nydelig tegning! Jeg har ikke vært i Vesterålen, men har besøkt Lofoten - jeg tror jeg kjenner igjen både den vakre naturen og den triste skjebnen til mange av de vakre stedene (min svigermor var derfra).

Miriam Elisabeth sa...

Petunia Er nok ikke jeg som har tegnet den nei. Bildene fant jeg ikke så måtte surfe etter en tegning, ville ikke bruke ukjentes bilder på min fotoblogg liksom... :) Ja, Gaukværøy har stor plass hos meg :) Naturen der oppe er så fantastisk flott, så har du muligheten en gang så: reis opp! Du vil ikke angre på det ;)

Rune: Er jo mye likt når det gjelder Lofoten og Vesterålen, men samtidig mye ulikt. Har du "bare" opplevd den ene kan du ikke si at du har opplevd begge. Er noe særegent med Lofoten og Vesterålen, om man kan si det.

TorAa sa...

Nå ble jeg imponert.
Tenk at vi har slike naturperler i Norges land.

Tofo sa...

Spennende øy den Gaukværøya! Et flott G valg;)
Jeg drømmer om en tur nordover...har bare vært til Bodø. Neste gang SKAL jeg lengre:)

AnnetteK sa...

Så gøy med alle disse perlene av steder som dukker opp i ABC :)

Anonym sa...

For en perle av et sted.
Synd øya er helt fraflyttet, men det var antagelig vanskelig å opprettholde bosettingen der ute.

Miriam Elisabeth sa...

TorAa: Er mange flotte perler i Norge. Spesielt i nord Norge ;)

Tofo: Gaukværøya er flott. Når du en gang reiser lengre nord enn Bodø, må jeg anbefale Lofoten og Vesterålen! :)

AnetteK: Ikke sant :)

Fotoboksen: Den er flott! Skulle lett bodd utpå den jeg :)

LiBeReJo sa...

stili mia:)

Miriam Elisabeth sa...

takk linda :)